12 miljoen subsidie

12 miljoen in één dag

Op de eerste dag dat het mogelijk was, is voor ruim 12 miljoen euro aan subsidie aangevraagd voor de aanschaf of private lease van nieuwe of gebruikte elektrische auto's. Dat liett de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De RVO zegt hier expliciet bij dat het om aanvragen gaat; het wil niet zeggen dat het geld ook wordt toegekend.

Vorig jaar was de pot die beschikbaar was voor subsidie bij de aanschaf of private lease van een volledig elektrische auto een paar dagen na de opening van het loket al helemaal leeg. Dat gebeurt dit keer niet. "Dit jaar kunnen vijf keer zoveel mensen een aanvraag doen", zegt een woordvoerder van de RVO.

De subsidiepot voor 2022 is gevuld met een bedrag van zo'n 71 miljoen euro. Behoorlijk wat meer dan de 14,4 miljoen euro die voor 2021 beschikbaar was! Dit jaar kunt u een bedrag van 3.350 euro bij de aankoop van een nieuwe, middenklasse elektrische auto krijgen. De totale subsidiepot, dus met het beschikbare bedrag voor tweedehands elektrische auto's erbij opgeteld, bevat 91,4 miljoen euro.

Op de eerste dag zijn volgens de cijfers van de RVO ruim drieduizend aanvragen gedaan voor het kopen of private leasen van een nieuwe elektrische auto. Dat komt uit op een bedrag van 10,4 miljoen euro. Voor gebruikte auto's gaat het om net iets meer dan negenhonderd aanvragen voor een bedrag van 1,8 miljoen euro.

"Zoals verwacht is er op de eerste dag sprake van een piek in de aanvragen", zegt de RVO. "Dit wil niet zeggen dat de aantallen zo groot blijven."