Al tien jaar zit hij op de troon: Koning Willem-Alexander. En morgen wordt hij 56 jaar oud! Om vast een beetje in de stemming te komen voor Koningsdag nemen we een kijkje in zijn autoverleden. Want onze Koning, die houdt wel van autorijden! Van scheurijzer tot volledig elektrisch. Mét een deukje hier en daar...
De auto's van Willem-Alexander
Het autoverleden
van een koning

De bekendste auto
uiteraard met chauffeur
We zien Willem-Alexander het meest tijdens officiële gelegenheden in zijn custom made Audi A8 L met het bekende kenteken AA-86. Deze Audi is aangepast door het bedrijf Remetz en 45 centimeter langer gemaakt dan de 'standaard' A8 L. Remetz paste slechts twee exemplaren van de A8 L aan; één voor zakenman Romke Kooyenga en één voor Willem-Alexander. Behoorlijk exclusief dus!
De A8 heeft een 4.2 TDI-motor met 385 pk en met 45 centimeter extra is het natuurlijk riant zitten. De carrosserie is volledig gepanserd en daardoor is de auto behoorlijk zwaar. En kan dat nog wel, in deze tijd rondgereden worden in een auto met verbrandingsmotor? We weten in ieder geval dat de Koning vrij duurzaam omgaat met het wagenpark: De Audi is inmiddels alweer 11 jaar oud en wordt gewoon opgereden. Op de vraag naar zijn volgende dienstauto heeft Willem-Alexander stellig geantwoord dat dit 'in ieder geval een hybride wordt'. Die range biedt behoorlijk wat opties, maar wij gokken zo dat het Koninklijk Huis redelijk merkvast blijft. (foto met dank aan RemetzCar)

Zijn studententijd
plus een ongelukje
Als student geschiedenis aan de Faculteit der Letteren (Rijksuniversiteit Leiden) had Willem-Alexander, toen omgedoopt tot 'Prins Pils', al een behoorlijk leuk karretje: een Ford Sierra XR 4X4 met een 150 pk sterke 2,8 liter V6. Voor die tijd echt een snelle auto. Misschien iets té snel, want Willem-Alexander parkeerde de Sierra na een niet zo handig geplande inhaalactie in de gracht aan de Plesmanlaan. Hij klom zelf uit de auto en zwom naar de kadekant toe, gelukkig ongedeerd. Nat pak, auto kapot, verhaal rijker.

Volvo
ook populair bij de Oranjes
Een aantal jaar later was het helaas weer raak voor Willem-Alexander. Samen met zijn toenmalige vriendin Emily Bremers was hij op weg naar Lech, het skigebied waar de Oranjes al een eeuwigheid van de piste glijden. Met een gangetje van 150 kilometer per uur reed de toenmalige Prins in zijn Volvo 850 station over de Autobahn A9, zo'n 50 kilometer ten noorden van München, toen plotseling een auto voor hem stevig remde.
Willem-Alexander moest dus zelf ook in de ankers waarna de auto begon te slingeren, tegen een rijdende vrachtauto aankwam en uiteindelijk tot stilstand kwam tegen de vangrail. Ook deze keer bleven Prins en vriendin gelukkig ongedeerd. De auto niet: die was behoorlijk klaar.
Een opvallend detail is dat er óver de Nederlandse kentekenplaat een Duitse kentekenplaat was bevestigd, de 'D DH 514'. Dit gebeurde volgens de politie van Freising uit veiligheids- en privacyoverwegingen, en kwam dus vaker voor bij hooggeplaatste personen.
De veiligheid moet bevallen zijn: een Volvo V70 T6 en een handjevol S80's volgden.

SUV
met koninklijke allure
Willem-Alexander is ook veel gezien in verschillende types van de Volvo XC90. Lekker hoog en een echte gezinsauto! Net als de auto's hierboven (met uitzondering van de aangepaste A8 L) werd de XC90 gewoon door Willem-Alexander zelf bestuurd. Of door Máxima natuurlijk, als Willem te druk was met belangrijke telefoontjes.

W-A goes electric
2017 is het omslagpunt
In 2017 neemt Koning Willem-Alexander afscheid van de verbrandingsmotor. In ieder geval privé! Hij wordt vanaf dan vaker en vaker gespot in een grijze Tesla Model X 90D. Wie zien deze elektrische auto, misschien niet geheel toevallig, ook door het raam staan tijdens de Kersttoespraak in hetzelfde jaar. De auto gebruikte hij gewoon voor ritjes naar vrienden, familie en ja heus: zelfs de winkel.
In de podcast 'Door de ogen van de Koning' vertelde Willem-Alexander onlangs dat hij privé nog steeds elektrisch rijdt en autorijden heerlijk vindt. Maar in welke EV hij nu stapt is nog onbekend. De Tesla zal het (hopelijk) in ieder geval niet meer zijn, want een korte kentekencheck leert ons dat de APK vervallen is... De auto is echter nog niet van eigenaar gewisseld, dus hij zou zomaar in de garage van het paleis kunnen staan.