Elektrisch laden

EEN ELEKTRISCHE AUTO OPLADEN, HOE ZIT DAT?

Er zijn vaak nog veel vragen over de oplaadtijd van een elektrische auto. Het is natuurlijk logisch dat hoe groter de capaciteit van de batterij van de elektrische auto is, hoe langer de laadtijd zal zijn. Maar met een snelle lader, gaat het laden natuurlijk ook sneller. Dat moet het kiezen voor elektrisch rijden niet in de weg zitten. Welke vormen van laden zijn er?

De verschillende laadvormen

  1. AC-wisselstroom laden via een 230v stopcontact (Laadtijd: tussen de 14 en 48 uur)
  2. AC laden via een thuislader of publieke lader (Laadtijd: tussen de 5 en 20 uur)
  3. DC laden met een snellader (Laadtijd: tot 80% van de accucapaciteit is bij Kia, bijvoorbeeld bij de de EV6, in de meeste gevallen rond de 18 minuten)

De snelheid van laden is van een aantal factoren afhankelijk; de auto, het laadpunt, de snelheid waarmee de auto-lader-combinatie kan laden en de temperatuur van de accu tijdens het laden.

Elvi EV box

Welke stekkers zijn er om je elektrische auto op te laden?

Veel laadpunten hebben de zogenaamde Type 2 stekker (of de zogeheten ‘Mennekes-stekker’). Dit is vaak de standaardkabel voor het opladen van elektrische auto’s. Hebt u bij het bestellen van de auto al nagedacht over een laadpunt? Soms loont het een langere laadkabel te bestellen om problemen met de afstand tussen de twee stekkerpunten te voorkomen. Daarnaast is er nog een aparte stekker voor het snelladen, deze zijn te vinden bij de snellaadpunten.

Laadstation

Wat is 1 en 3 fase laden?

Een elektrische auto kan worden opgeladen door middel van een 1 fase lader (3,6 tot 7,4 kWh) of 3 fase lader (11 tot 22 kWh). Een elektrische auto met een 1 fase lader kan zowel laden bij een 1 fase lader als een 3 fase lader. Als er wordt geladen met een 3 fase lader dan gebruikt de auto maar één van de drie stroomdraden (de fasen). Een elektrische auto die gebruikmaakt van een 3 fase lader kan natuurlijk ook gebruik maken van een 1 fase lader, maar het laden zal een stuk langer duren dan bij gebruik van de volledige capaciteit.

Natuurlijk laadt 3 fase een stuk sneller dan 1 fase. Alleen heb je met een 3 fase lader ook een laadpaal nodig die een 3 fase aansluiting heeft. Openbare laadpalen en snelladers die we bijvoorbeeld langs de snelweg vinden hebben een dergelijke aansluiting, maar een laadpaal voor thuis niet.

Het kan wel! Daarvoor moet een installateur een 3 fase aansluiting in de meterkast inbouwen. Het komt vaak voor dat de meterkast daarvoor een netverzwaring nodig heeft. Dit kan de netbeheerder makkelijk voor u regelen. Goedkoop is het niet, maar het levert veel gemak op!