Hitteplan voor uw auto

Veilig en voorbereid op weg

De temperaturen zullen deze week de records verbreken. De warme lucht uit Spanje en Frankrijk komt steeds verder onze kant op. Vandaag worden al temperaturen verwacht rond 30 graden, in het zuiden zelfs 30 tot 35 graden. Dinsdag stijgt de temperatuur naar tussen 33 en 37 graden in het midden en zuiden van het land. Wat we dan weer horen: code geel, code oranje en hitteplan! Warmte doet iets met onze concentratie, en dat kan de verkeersveiligheid in het geding brengen...

Wij geven u een aantal tips om goed voorbereid de weg op te gaan, zodat u niet voor vervelende en vooral warme verrassingen komt te staan.

File in warm weer

Check de route

Er is weinig vervelender dan op een bloedhete dag in de file staan! Check daarom voor vertrek de verkeersinformatie, bijvoorbeeld via de ANWB. De informatie laat zien of er werkzaamheden of ongelukken zijn op uw traject. Zo kiest u altijd voor de meest snelle route en komt u niet stil te staan in de brandende zon!

Airconditioning Kia Niro

Lucht de auto

Zet voordat u vertrekt een poosje de ramen of deuren van de auto open. Als er een briesje door de auto heengaat, kan de ergste warmte al ontsnappen. Of laat de ventilatie of airconditioning even flink zijn werk doen. Zo blaast de auto de warme via de ventilatiekanalen naar buiten.

Knop van de airco

Niet te koud!

Al is het nog zo verleidelijk, het is niet verstandig om in warm weer de airconditioning kouder dan 6 graden onder de buitentemperatuur te zetten. Als er een te groot temperatuurverschil ontstaat, kan dat ongezond zijn voor u. Dus zet 'm niet te koud, dat voorkomt klachten als keelpijn, hoofdpijn en verkoudheid!

Zon-scherm

Gebruik een zonnescherm

Waarschijnlijk hebt u er wel eentje liggen: een zonnescherm! Let op de weersverwachtingen en bevestig het zonnescherm de avond voor een warme dag bij voorkeur aan de buitenzijde van de voorruit. Dat kan al behoorlijk schelen, want ook uw dashboard absorbeert warme. Wist u dat bij een buitentemperatuur van 31 graden de contacttemperatuur van het dashboard kan oplopen tot 92 graden? Ai! 

Geen zonnescherm? Een forse handdoek of deken kan ook al een verschil maken. Als ook dat geen optie is: parkeer de auto zo mogelijk in de schaduw!

Paraplu

Neem een paraplu mee

Stel, u krijgt onverhoopt pech onderweg omdat de motor bijvoorbeeld te heet is geworden en u staat langs de kant van de weg. Dan moet u de auto uit voor uw eigen veiligheid! En daar staat u in de volle zon... En langs de weg is weinig schaduw. Maar gelukkig, u hebt een paraplu bij u! Die biedt u bescherming tegen de felle UV-straling. 

U kunt daarnaast zorgen dat uw telefoon goed is opgeladen voordat u vertrekt. Als er iets mis gaat, kunt u in ieder geval de pechservice bereiken. 

Waterflesjes

Neem voldoende (koel) water mee

Zorg ervoor dat er voldoende drinkwater in de auto is. Voldoende drinken is altijd belangrijk, maar helemaal als u tóch in die grote file terechtkomt! Als u het water zo lang mogelijk koel wil houden kunt u de flesjes thuis bijvoorbeeld (gedeeltelijk) invriezen. Ook een waterspray voor uw gezicht kan oververhitting voorkomen. 

Een neem vooral een keer extra pauze langs de weg voor een slok water. Want ook even rust helpt u om scherp te blijven! 

Goede reis! Daarom Vaneman.