Kia bouwt nieuwe fabriek

Kia start met bouw nieuwe fabriek

  • Nieuwe fabriek voor elektrische bedrijfswagens met een jaarlijkse productie vanaf 150.000 voertuigen
  • Massaproductie gepland vanaf tweede helft 2025
  • Innovatieve fabriek met lage CO2-voetafdruk door efficiënte ‘celmethode’

Wat kunnen we verwachten

Kia is vandaag in Hwaseong, Korea, gestart met de bouw van een gloednieuwe fabriek voor elektrische 'Purpose Built Vehicles'. Voor wat? We noemen het voor nu even 'PBV's'; voertuigen die gebouwd worden met een doel. Bijvoorbeeld bestelauto's!

Het merk investeert een kleine 760 miljoen dollar in de fabriek en verwacht die in 2025 klaar te hebben. Vanaf halverwege wil Kia beginnen met de massaproductie van PBV's en in het eerste jaar na opening moeten er zo'n 150.000 voertuigen van de band afrollen. Bij de bouw wordt rekening gehouden met een eventuele uitbreiding. Dat is verstandig, want de vraag zal naar verwachting groot zijn.
 

Milieuvriendelijke productie

De nieuwe fabriek met alle productiemethoden worden zo toekomstbestendig mogelijk gebouwd. Dat betekent dat de CO2-uitstoot in alle productielijnen geminimaliseerd zal worden door zogeheten 'E-FOREST-technologiën' toe te passen. Wat het precies inhoudt blijft nog een beetje vaag, maar het moet in ieder geval een ecosysteem bínnen de fabriek voorstellen dat mens, natuur en technologie met elkaar verbindt. Enfin, we gaan er ooit nog wel dieper op in! 

Eén van de innovaties wordt de 'celmethode', waarbij de voertuigen kunnen worden geproduceerd op basis van de uiteenlopende wensen van de consument. Een 'korter lijntje' binnen het productieproces dus, waarbij de machines zo worden opgesteld dat de gang van materialen en producten tussen werkstations worden geoptimaliseerd. Minder uitvaltijd, lagere kosten en een snellere productie. Top!

No een voorbeeld van duurzame productie is de 'droge cabine', waarin de carrosserieën van de samen te stellen auto's op een milieuvriendelijke hun laklaag krijgen. Daarnaast is het de bedoeling dat de fabriek ongeveer 20% zuiniger gaat opereren, onder andere door gebruik van natuurlijk licht. Veel glaswerk valt dus te verwachten! Uiteraard zullen we veel terugzien van machine learning en kunstmatige intelligentie, naast de automatisering van zwaar werk.

Skateboardplatform Kia

De voertuigen zelf!

Eindelijk vult Kia aan wat er nu nog ontbreekt: modellen die gebouwd zijn met- en voor een doel. In 2025 moet de SW (en dat is slechts nog de projectnaam) geïntroduceerd worden; de eerste elektrische bedrijfswagen! Deze bedrijfswagen wordt gebouwd op een 'skateboardplatform': een onderkant waarop verschillende vormen en soorten carrosserieën kunnen worden gezet. De SW krijgt een grote binnenruimte zodat het een multi-inzetbaar voertuig wordt, van pakketbezorging tot taxidiensten. 

Na de lancering van de SW gaat Kia zich richten op grotere PBV's die ingezet kunnen worden voor logistieke ondernemers, bijvoorbeeld het bezorgen van verse producten. Maar ook PBV's die kunnen dienen als mobiel kantoor of zelfs in het openbaar vervoer. Ook zullen uit deze fabriek uiteindelijk de kleinere PBV's komen rollen.

Nog even wachten, maar er staat een hoop te gebeuren. Zodra er meer bekend is over de voortgang van de bouw, leest u het uiteraard in onze blog.

Skateboardplatform met mogelijkheden