ivoposthumus

Een geredde vakantie

Stelt u zich eens voor: u staat op het punt te vertrekken naar Oostenrijk voor een heerlijke, welverdiende vakantie. De auto is volgepakt, u stapt in... En koud het erf af krijgt u ‘panne’. Wat doet u dan? De vakantie afzeggen? Huurauto nemen? 

Voor deze vraag kwam Ivo te staan. We stuurden richting
Huizen om bij hem langs te gaan en nader kennis te maken.

Ivo Posthumus

Wie is Ivo?

Ik ben Ivo, getrouwd met Annick en samen met ons zoontje en dochtertje wonen we in Huizen. Ik werk als Marketing Communications Manager bij MB-ALL. MB-ALL is dé expert in Nederland op het gebied van veiligheid- en leefbaarheid. Wij helpen onze klanten met kleine en grote vraagstukken op het snijvlak van toezicht, beleid en juridische handhaving.

Proefrit aan huis

Hoe ben je bij Frank Vaneman Automotive terechtgekomen?

Dat was tijdens de pandemie. Ik zocht een nieuwe auto en had mijn oog toen laten vallen op de Kia Ceed SW. Reviews doorlezend bleek dat bij uitstek de opvolger voor mijn Ford Focus SW, Hoewel dat op papier een zuinigere auto was (3 cilinder) zocht ik nu een wat modernere stationwagon met meer pit en automaat én vooral véél ruimte. Een Kia Niro hybrid viel af door de te kleine kofferbak. Dus nu was het op naar de Ceed SW, waarbij dat in elk geval geen hindernis kan zijn!  Eén probleem alleen: alle autobedrijven zaten dicht! Ik werd erop gewezen dat Frank Vaneman Automotive heel actief bezig was met proefritten aan huis en eigenlijk een van de weinige dealers was die deze service kon aanbieden. Toen heb ik eigenlijk direct contact opgenomen. 

Dat ging lekker snel, want de volgende dag kwam een verkoopadviseur met mondkapje en handschoenen aangereden met de Ceed. Da's een goed gevoel hoor, zo voor je eigen deur!
De auto werd toen eerst gereinigd en ik kon gaan proefrijden. Ondertussen werd mijn auto getaxeerd.

Ivo voor de Kalkovens

Hoe ging dat proces verder?

Heel makkelijk. Naast de proefritten aan huis boden jullie namelijk ook de aflevering aan huis aan! Het offerte- en koopproces ging volledig online, alsof je iets bestelde bij Bol.com. Toen alles geregeld was, werd de auto keurig voor de deur afgeleverd en uitgelegd. Bijzonder hoor. Het was natuurlijk geen leuke tijd door alle lockdowns, maar ik ben in dit proces heel persoonlijk, veilig en vriendelijk geholpen. Het voelde als een feestje.

Ivo trots op zijn Ceed

En, hoe bevalt de Ceed SW?

Top! Het is een heerlijk en fijne sportieve wanneer het moet maar ook aangename ruime reisauto en dat is precies wat ik zocht. 625 liter aan bagageruimte! Ik heb de auto ook wat laten aanpassen bij jullie, de ramen zijn getint en er zijn andere koplampunits ingezet, bandjes gewisseld en ook heb ik interieur led verlichting laten installeren. Hij is helemaal naar tevredenheid.

Ik heb geen seconde spijt van de keuze voor de 1.4 T-GDI, de viercilinder biedt een erg fijne trekkracht, die enkel overtroffen wordt bij elektrisch rijden, maar eenmaal op ‘kruissnelheid’ heb ik het idee dat deze motor in combinatie met de bak lekker werkt bij bijv. inhalen. Daarnaast is wegrijden op een kruising, wat voor sommige automaten een behoorlijke opgave is ook een peulenschil. Het rijden met automaat en lane keeping assist is wel echt een luxe, je zou het niet verwachten hoe goed deze combinatie werkt.

Na mijn ervaringen met de Kia’s van Vaneman heb ik een sterke voorkeur voor weer een Kia. Elektrisch rijdend heb ik zelfs wel eens als leenauto een volledig elektrische Kia Soul gereden - meer ‘Johnny-de-Mol-achtig’ wegtrekken bij het stoplicht zal niet mogelijk zijn - Ook een Picanto heeft tot de transportmiddelen behoord. Dus wie weet, misschien wordt het toch meer een crossover of een SUV, hoewel ik stiekem wel echt fan van sportieve stationwagons blijf, probeer dat thuis maar eens vol te blijven houden.

De Ceed wordt afgesleept

En dan was er nog het akkefietje met de vakantie...

Klopt. We stonden op het punt te vertrekken naar Oostenrijk toen ik merkte dat de auto raar reed. Blijkt er pardoes een probleem met de achteras te zijn ontstaan bij het wegrijden. Ik heb toen meteen contact opgenomen met Vaneman, want dit kwam natuurlijk totaal op een verkeerd moment. Mijn auto is vervolgens afgesleept naar vestiging Amsterdam. Het zag er niet naar uit dat dit binnen afzienbare tijd verholpen zou zijn. Erg blij was ik dan ook met de snel schakelende telefonische support van Frank Vaneman, ik zag mijn vakantie al in rook opgaan en had thuis een zwangere vrouw met zoontje achterlaten. Hoe zou dat nou nog goed komen?

En wat er toen gebeurde? Er werd een Kia Niro klaargestoomd, exact dezelfde auto als waarin ik al eens een proefrit had gemaakt. Dus voor mij een bekende auto. Zelfs met wat minder kofferbakruimte lukte het uiteindelijk om na toch wat spullen thuis te laten nog dezelfde middag af te rijden naar onze eerste tussenstop in Duitsland, een goede 425 kilometer onderweg. De vakantie kon gewoon doorgaan! Afgemat legden we uiteindelijk even voor tienen ons zoontje in bed. Wij volgden niet veel later. Maar wel met een gerust gevoel. “Morgen kan onze vakantie gewoon doorgaan zoals vooraf gepland!''

De-Niro-in-Oostenrijk

(Vakantie-rit) Rijervaring Kia Niro

De bestemming lag in het westen van Oostenrijk. Onderweg in Duitsland waren er genoeg mogelijkheden om het hybride rijden goed onder de knie te krijgen, aan ‘Baustelle’ geen gebrek.. Goed anticiperend viel hier mega goed verbruik te noteren. Dat was met de Ceed denk ik minder haalbaar.

In de bergen was het een fijne gewaarwording ontspannen elektrisch weg te kunnen rijden, ik denk zelfs dat het wel eens geholpen heeft wat lokaal wild te spotten. Wanneer de benzinemotor bijspringt merk je daar qua wissel-/omschakelmoment eigenlijk niks van. Enkel op de (Duitse)snelweg als je eens op de linkerbaan aan de kant geseind wordt door motoren of lokaal publiek die een iets andere opvatting van ‘doorrijden’ hebben was het in de toeren jagen van diezelfde motor aardig te horen. Maar goed, dat zou de Ceed ook doen bij terugschakelen. De sportmodus in de bergen en zelf ‘flipperend’ bleek zelfs de Niro nog aardig in staat een glimlach op mijn gezicht te toveren bij een mooi bergweggetje.

Mijn ‘eigen’ Ceed was mogelijk sportiever om te rijden in de bergen, maar daartegenover stond een veel beter verbruik en eigenlijk hoef je vaak écht zoveel spullen niet mee te nemen. Ik betrapte mijzelf erop dat ik na 1 week al echt het gevoel had dat het gewoon een fijne wagen is. Aangename zithouding, niet onaangenaam op het netvlies en zelfs zo in de bergen behoorlijk in zijn element.

Niro-op-vakantie2
Ivo voor de Kia Ceed SW

En hoe was het thuiskomen?

Na de vakantie stond de gewassen Ceed weer voor ons klaar. Dat noem ik service van de bovenste plank. In de tijd dat de wagen stilstond bij de dealer werd deze gelijk voorzien van een beurt; preventief heb ik gelijk gekozen voor verstevigde vering en wel, dat dit gemonteerd kon worden voordat ik hem weer kwam omwisselen om mee naar huis te nemen: dat is nog eens vooruitdenken!

Ik moest zowaar weer even wennen aan een ‘lage’ auto. Je raakt snel gewend aan zaken zoals een kinderstoel op gemakkelijke tilhoogte. Dat ga je wel voelen met groter wordende kinderen uit de auto hijsen, of verklap ik nou dat ik ook een dagje ouder wordt? Terugblikkend op de service van Vaneman ben ik erg blij dat ik een Kia had aangeschaft en dat dat bij jullie was!