Accu

De motor van de elektrische revolutie

De accu is de drijvende kracht van een elektrische auto en de ontwikkelingen ervan gaan hard. Slimme oplossingen en vernieuwende technieken verlagen de kosten, verbeteren de prestaties en maken de accu lichter. Zo wordt elektrisch rijden in een snel tempo steeds beter toegankelijk voor iedereen!

De accu van nu

Op dit moment is de meest gebruikte accu voor elektrische auto’s een loodaccu. Hoewel deze accu relatief goedkoop is, zijn er betere alternatieven die minder wegen en betere prestaties leveren. Daarom kiezen wij voor de Lithium-ion accu. Deze lichte batterij zorgt ervoor dat uw e-Niro, e-Soul of EV6 relatief lange afstanden kan afleggen op één lading. Ook is deze accu minder gevoelig voor temperatuurwisselingen, zodat u het maximale uit uw lading haalt.

De accu van de toekomst

Ook de accu’s van de toekomstige Kia modellen zijn Lithium-ion accu’s. Het grote verschil is de locatie van de accu’s in de auto. In plaats van onder de motorkap, zitten ze namelijk verwerkt in de vloer. De ruimte die u daarmee bespaart, geeft plek voor extra accu’s. Dit heeft positieve impact op uw rijbereik.

Alles wat u wilt weten over de accu

Hoe ver kan ik rijden op een volle accu?

Uw actieradius hangt onder andere af van uw rijstijl, de capaciteit van de accu en de belasting van uw auto. Hoe efficiënter u rijdt, hoe meer kilometers u kunt maken.

Wat beïnvloed de actieradius van een elektrische auto?

De maximale actieradius wordt onder andere beïnvloed door de uitrusting van uw auto, uw rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag. De airco en verwarming verbruiken veel energie en hebben daarmee veel invloed op de actieradius.

Van welk materiaal zijn accu's gemaakt?

De accu’s van onze elektrische modellen zijn lithium-ion accu’s. In plaats van onder de motorkap, zitten ze verwerkt in de vloer. De ruimte die u daarmee bespaart, geeft plek voor extra accu’s en dus een grotere actieradius. Omdat de batterij licht is, kunt u lange afstanden afleggen op één lading. Ook is de accu minder gevoelig voor temperatuurwisselingen dan andere varianten, zodat u het maximale uit uw laadbeurt haalt.

Hoe werkt een elektrische accu?

De aandrijflijn van een volledig elektrische auto bestaat uit een of meer elektromotor(en), een accupakket en een omvormer. Het accupakket bestaat vaak uit lithium-ion-accu’s. Ten opzichte van de oude loodzuuraccu’s zijn lithium-ion-accu’s lichter, efficiënter en betrouwbaarder. Tussen het accupakket en de elektromotor bevindt zich de omvormer. Die zet de wisselstroom uit het accupakket om naar gelijkstroom, waarmee de elektromotor de auto aandrijft.

Wat kost het opladen van de accu van een elektrische auto?

De kosten van het opladen van de accu zijn sterk afhankelijk van de laadmogelijkheid en -snelheid. Het opladen aan een snellader langs de snelweg is doorgaans duurder dan aan een laadpaal in de straat. Thuis opladen is vaak het voordeligst. De prijzen per kilowattuur (kWh) variëren echter. Gemiddeld kost het opladen thuis 22 eurocent per kWh, bij een publiek laadpunt 35 eurocent per kWh en bij een snellaadstation 59 eurocent per kWh.

Kan ik de accu van mijn elektrische auto thuis opladen?

Dat kan, zowel via het normale stopcontact als met een zogenoemde wallbox. Laden via het normale stopcontact heeft wel een aantal nadelen. Allereerst kan het vanwege de lage spanning dagen duren voordat het accupakket van de auto volgeladen is. Maar als u weinig haast hebt, is dit geen groot bezwaar. Verder komt er dusdanig veel spanning op het elektriciteitsnet van het huis dat de stoppen kunnen doorslaan.

Een alternatief is de wallbox. Die is simpel gezegd vergelijkbaar met een publieke laadpaal voor privégebruik, maar dan in een kleine verpakking die u aan de gevel kunt laten hangen. Diverse energieleveranciers kunnen deze wallboxen installeren. Het opladen gaat vervolgens via een conventionele laadstekker.

Hoe lang gaat mijn accu mee?

De accu’s van een elektrische auto gaan tussen de 5 en 20 jaar mee. Verder hangt het uiteraard af van welk type accu u aanschaft of wat voor soort accu in uw elektrische auto zit. Daarnaast hangt het af van hoeveel kilometers u met de auto rijd. Hoe meer kilometers, hoe vaker u heeft moeten opladen. De accu gaat geleidelijk achteruit. De accu kan ook achteruit gaan door grote temperatuurverschillen.