Bijtelling

Bijtelling

Bijtelling blijft een hot topic voor zakelijke rijders. Zeker aangezien de regels, voorwaarden en bijtellingspercentages eens in de zoveel tijd veranderen. Die wijzigingen zorgen ieder jaar voor een ander kostenplaatje. Lees hier meer over de nieuwe regels voor de bijtelling van 2023.

Bijtelling

Wat is bijtelling?

Bijtelling is het bedrag dat u afdraagt aan de belasting als u met uw zakelijke leaseauto meer dan 500 kilometers privé rijdt. Voor de bijtelling van 2023 zijn er 2 mogelijkheden: 16% of 22% bijtellen. De 16% bijtelling geldt alleen voor volledig elektrische auto’s zoals de EV6, e-Niro of e-Soul. De overheid gaat de komende zes jaar de bijtelling voor elektrische auto’s verhogen. Gelukkig gaat dat wel stapsgewijs en dat betekent dat u nog een poosje kan genieten van een goedkoper tarief.

catalogus klimaat 2

Verlaging catalogusprijs voor aftopping bijtellingstarief

Op dit moment geldt het lage bijtellingstarief van 16% op volledig elektrische auto’s met een catalogusprijs van € 30.000 of minder. Koopt u een auto die duurder is dan € 30.000, dan betaalt u over het resterende bedrag dus het volle bijtellingstarief van 22%.

Gelukkig houden steeds meer autofabrikanten hier rekening mee en groeit het aanbod van elektrische voertuigen onder deze grens. Zo wordt elektrisch rijden voor steeds meer werkgevers en leaserijders een bereikbare optie!

Fiscale bijtelling 2022 berekenen

Cataloguswaarde (=fiscale waarde) X bijtellingspercentage X belastingschijf / 12 maanden = maandelijkse bijtelling

 

Het bijtellingsbedrag dat u netto per maand betaalt, hangt af van 3 factoren:

  • Fiscale waarde van uw auto
  • Bijtellingspercentage van de auto
  • Gehanteerde belastingschijf inkomstenbelasting
Verhoging bijtelling

Bijtelling op elektrische auto’s per jaar hoger

Het aantrekkelijke bijtellingspercentage op elektrische auto’s van 4% is helaas verleden tijd. Maar niet getreurd: de bijtelling op elektrische auto’s is nog een aantal jaar lager dan die op brandstofauto’s. Zo steeg de bijtelling in 2022 naar 16%. De geplande stijging de aankomende jaren zal 16% in 2022-2024 en 17% in 2025 naar het reguliere 22% in 2026 zijn. Kortom, het duurt nog wel een paar jaar voordat de bijtelling op elektrische auto’s net zo hoog is als op benzineauto’s.