De vraag is niet of we in Nederland allemaal zullen overstappen op elektrisch rijden, maar wanneer het zover is. Het aandeel elektrische voertuigen in Nederland stijgt met de dag. Daar gaat de subsidie die vanuit overheid en sommige automerken wordt gegeven verder bij helpen. Maar is Nederland klaar voor de toekomst van EV’s?
De toekomst van elektrisch rijden
De toekomst van elektrisch rijden

Nederland: een ideale infrastructuur
Nederland is bij uitstek het geschikte land voor de toekomst van elektrisch rijden, door de kleine afstanden en de nu al goede laadinfrastructuur. Op wat kleinere schaal zijn de snelle ontwikkelingen nu eenmaal gemakkelijker inpasbaar! Nederland staat wat dat betreft in de top vijf, en ook de subsidies en de aantrekkelijke bijtelling voor zakelijke rijders helpen zeker mee om ons landelijke wagenpark te elektrificeren. In ons laad staan op dit moment 49.520 (semi)publieke laadpalen. Geen land ter wereld heeft zoveel laadpalen per vierkante meter! (bron: rvo.nl)

De EV krijgt de overhand
Naar verwachting zal binnen 20 jaar de helft van alle personenauto’s in Europa elektrisch zijn. Ook u kent ongetwijfeld iemand die een elektrische auto heeft. Kijk maar eens in uw straat! De verschillende Gemeentes in Nederland elektrificeren het openbaar vervoer, steden bannen vervuilende auto’s in bepaalde zones en bestellingen van webshops worden vaker en vaker bezorgd met elektrische vervoersmiddelen. Allemaal tekenen die erop wijzen dat elektrisch rijden steeds meer de norm wordt. We kijken in ieder niet meer raar op van een rij laadpalen aan de weg.
De toekomst is dichtbij

Oplaadtijd het grootste probleem?
Een veelgehoord ‘zorgenpunt’ lijkt de oplaadtijd van elektrische auto’s. Maar ook die ontwikkeling gaat enorm hard. Volgens onderzoekers gaat het laden in de nabije toekomst tot tien keer zo snel en tegen 2025 moeten het opladen net zo lang duren als een normale tankbeurt.
Overigens is de laadtijd nu al slechts een luxeprobleem: elektrische auto’s hebben al zo’n grote actieradius dat laden alleen ’s nachts nodig is. En doordat de meeste huizen tegenwoordig worden voorzien van zonnepanelen is dat ook nog eens de goedkoopste oplossing!

Ontwikkelingen op gebied van elektrisch rijden
Vandaag de dag is een auto die op brandstof rijdt nog goedkoper in aanschaf. Daar staat tegenover dat ze duurder zijn in verbruik en onderhoud ten opzichte van een elektromotor. In de toekomst zal de dure aanschafprijs van een EV veranderen, want een elektrische auto is eenvoudiger om te maken. Het meest complexe en dure aan een EV is de accu, en naar verwachting van de technologie die zich dagelijks ontwikkelt zullen deze steeds kleiner worden, goedkoper te produceren zijn en een grotere actieradius hebben.
Sterke groei in aantallen
De duurzame, elektrische voertuigen vormen een belangrijk deel van de oplossing voor problemen als klimaatverandering, slechte luchtkwaliteit en het opraken van fossiele brandstoffen. Maar om de aarde ook echt een betere toekomst te geven moeten er nog flinke stappen worden genomen. Dat weten ook autofabrikanten, want het aantal modellen breidt zich flink uit. Kia wil bijvoorbeeld tegen 2025 maar liefst 11 volledig elektrische modellen op de markt hebben.
Het aantal elektrische auto’s heeft nu nog niet echt een grote impact: 145.000 EV’s op een totaal van 8 miljoen auto’s. Dat is een verdubbeling met het aantal van 2019. De doelstelling van 2 miljoen EV’s in 2030 zijn daarom behoorlijk ambitieus. Zeker gezien er nu meer elektrische auto’s op de occasionmarkt komen en bereikbaarder worden voor meer mensen, wordt verwacht dat in 2030 25% van de bevolking al elektrisch rijdt!