Hybride rijden

Hybride rijden, wat is dat precies?

Veel mensen denken nog dat een elektrische auto en een hybride auto hetzelfde zijn. Maar niets is minder waar! Een volledig elektrische auto kan alleen maar puur elektrische kilometers rijden. Een hybride auto heeft twee motoren: een verbrandings- en een elektromotor. De verbrandingsmotor werkt op brandstof, en de elektromotor loopt op stroom. Maar wat is geschikt voor u?

Tank en stekker

De voordelen van hybride rijden

Kiezen voor een hybride auto is lang zo gek nog niet. Zo’n auto stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit dan een normale brandstofauto, doordat de elektromotor in stadsverkeer of files het vuile werk van afremmen en optrekken op zich neemt. De elektromotor ondersteunt dus de verbrandingsmotor, waardoor je een stuk minder brandstof verbruikt. Dat is zuiniger, beter voor het milieu en goedkoper; ook als u kiest voor een plug-in hybride. Daarnaast draagt het ook nog eens bij aan uw groene imago! En u hoeft nooit bang te zijn dat uw accu leeg raakt, want de auto zal gewoon verder rijden op de brandstoftank. Het grootse gemak is echter dat een hybride auto altijd een automatische transmissie heeft. Wel zo ontspannen!

Niro achterkant plug-in hybride

Is hybride rijden echt goedkoper?

In aanschaf is een hybride auto vaak iets prijziger, maar door de korting op de motorrijtuigenbelasting en het lage brandstofverbruik haalt u de hogere aanschafkosten er met gemak uit. Als u een hybride auto zou aanschaffen, krijgt u tot 2025 maar liefst 50% korting op de motorrijtuigenbelasting! In 2025 is dat nog 25% en vanaf 2026 valt dit voordeel weg. Als u zou kiezen voor een plug-in hybride, komt daar nog eens bij dat het opladen van de elektromotor ook nog eens veel goedkoper is dan het vullen van uw brandstoftank. Hieronder leest u de belangrijkste verschillen tussen een volledig hybride auto en een plug-in hybride auto.

Mild hybrid

Mild-hybride

Bij het vaak voorkomende mild-hybride systeem is er een kleine elektromotor en accu in de auto aanwezig. Deze leveren net dat beetje extra power bij het optrekken, helpen de auto zuinig te starten en dat tegen een iets lager brandstofverbruik. Scheelt dat nu veel? Het is misschien niet zo zuinig als volledig hybride rijden en kan de auto nooit volledig elektrisch rijden, toch gaat het energielabel flink naar de groene kant. Dat scheelt in de BPM, en dus is de aanschafprijs vaak een stuk lager.

Hybride motor

Volledig- en plug-in hybride

De meest voorkomende vormen zijn volledig hybride en Plug-in hybride. Deze systemen hebben een grotere elektromotor waardoor ze wel elektrisch kunnen rijden. In deze auto’s is een continu samenspel tussen benzine- en elektromotor aan de gang.

Een volledig hybride auto zal tot snelheden van rond de 50 kilometer per uur vaak elektrisch rijden. Wanneer u meer vermogen nodig hebt zal de verbrandingsmotor bijschakelen. Als de accu op is kunt u gewoon doorrijden omdat de verbrandingsmotor het dan overneemt. Dat is zeldzaam; de hybride motoren laden zichzelf op tijdens het afremmen of door regeneratie.

Een plug-in hybride kunt u zelf opladen met een stekker. Maar, als de accu leeg is, is hij ook echt leeg. U moet de accu dan opladen voor u weer elektrisch kunt rijden. Omdat u bij een plug-in hybride zelf de keuze hebt om volledig elektrisch te rijden en dus nog zuiniger is, wordt op deze auto’s vaak subsidie gegeven.