Laadpalen

De verschillende soorten laadpalen

Net als met een ‘gewone’ brandstofauto, moet u een elektrische auto voltanken. Alleen gebeurt dit niet met benzine of diesel, maar met stroom. Daarvoor bestaan speciale laadpunten. Maar welke kiest u om weer een volle accu te krijgen?

Publieke laadpaal

Publieke laadpalen

Nog steeds de meest bekende laadpaal is toch wel de publieke. En, zoals de naam al zegt, die zijn voor het publiek. Iedereen met een elektrische auto mag bij deze laadpalen staan en de gemeente bepaalt waar deze laadpalen komen. De kosten voor het opladen zijn overal weer verschillend. In steden zal het duurder zijn, en sommige supermarkten hebben al publieke laadpalen staan waar u onder het boodschappen doen gratis gebruik van kunt maken. Mist er nog een laadpaal in uw straat of wijk? Dan kunt u die bij de gemeente aanvragen.

Semi-publieke laadpaal

Semi-publieke laadpalen

Deze laadpalen vinden we bijvoorbeeld in parkeergarages, bij tankstations of op parkeerterreinen van restaurants. Ze zijn ook vaak in bezig van dit soort bedrijven, en bevinden zich meestal op privéterrein. Toch mag u er gewoon gebruik van maken!

Kia Niro plug-in hybrid aan de snellader

Snelle laadpalen

Met deze laadpalen is de accu in no time weer opgeladen. Zelfs zo snel, dat uw auto in een half uurtje al tot 80% kan zijn opgeladen! Vaak vindt u deze laadpalen langs de snelweg. Ideaal voor als u moet bijladen, want als u aan het lunchen bent staan er zomaar weer een paar honderd elektrische kilometers op de teller. Ze zijn nog niet heel veel te vinden, maar wel in opkomst. Ook is laden hier wat duurder dan bij normale laadpalen.

Man stopt stekker in zijn elektrische auto

Privé laadpalen

Laden duurt wat langer dan een doorsnee tankbeurt. Dat is de reden dat veel bestuurders van elektrische auto’s een laadpunt aan huis willen. Bijvoorbeeld met een WallBox! De accu kan in de avond worden opgeladen, en in de morgen is de accu weer volledig vol. Het is ook een vorm van puur gemak, u hoeft namelijk niet op zoek naar een publieke laadpaal. De kosten voor een privé laadpaal zijn in de meeste gevallen wel voor uzelf, omdat u er als enige mag laden. De kosten ervan verschillen per merk.

Kia e-Soul met stekker aan de voorkant

De snelheid van laden

Bij een laadpaal op eigen terrein hebt u de keuze om een gewone of een snellader te installeren. In het laatste geval moet er een speciale groep worden gemaakt in de meterkast.  Prijsverschillen liggen vooral aan het merk, de keuze tussen een AC of DC lader, een 1-face of 3-fase lader en de optie om de paal te koppelen aan een load balancer (die ervoor zorgt dat uw stroomnetwerk niet overbelast raakt als er bijvoorbeeld te veel elektrische apparaten aanstaan.