Onderhoud

Minder onderhoud, minder kosten

Elektrisch rijden is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Een elektrische auto heeft een accu in plaats van een brandstofmotor. Hierdoor zijn er minder bewegende, en dus slijtbare, onderdelen. Dit scheelt een hoop in onderhoud en kosten.

Kia EV6 voor de RAI in Amsterdam

Hoeveel onderhoud heeft een elektrische auto nodig?

Een elektrische auto heeft minder onderhoud nodig dan een brandstofauto. De aandrijving van een elektrische auto bestaat uit een elektromotor, een omvormer en een lader. Het traditionele onderhoud, waarbij bijvoorbeeld de motorolie vervangen wordt, is dus niet meer nodig. Het onderhoud van een elektrische auto bestaat alleen nog maar uit een inspectieservice, het vervangen van een interieur-filter en het vervangen van remvloeistof. Daarnaast moeten natuurlijk ook remmen, banden, ruitenwissers en lampen regelmatig gecontroleerd worden. De wettelijk verplichte APK is gelijk aan het schema van een brandstofauto.

Veelgestelde vragen over onderhoud aan uw EV

Wat houdt het onderhoud van een elektrische auto in?

Het onderhoud van een elektrische auto bestaat uit een inspectieservice en vervanging van de interieurfilter en remvloeistof. Dat is een stuk minder dan bij een brandstofauto. Wel moeten slijtagedelen, zoals remmen, banden en ruitenwissers, regelmatig gecontroleerd en, waar nodig, vervangen worden.

Zit er garantie op mijn elektrische auto?

Zeker. Naast de standaard fabrieks-, lak- en carroseriegarantie, ontvang je ook nog garantie op de accu. Als de auto altijd volgens fabrieksvoorschrift is onderhouden, zit er een standaardgarantie van 7 jaar op de lithium-ion hoogvoltaccu. Na drie jaar geldt deze garantie met een kilometerstand tot 150.000 kilometer.

Waarom zijn elektrische auto's duurder dan brandstofauto's?

Omdat de productietechnieken van elektrische auto’s nog in ontwikkeling zijn en de productieaantallen laag, kost een elektrische auto nu nog vaak meer dan een vergelijkbare brandstofauto. Dit zal binnen een paar jaar waarschijnlijk niet meer zo zijn. De verbeteringen van de techniek gaan snel en de vraag neemt toe, waardoor een elektrische auto steeds betaalbaarder zal worden.

Hoe lang gaan de banden van een elektrische auto mee?

Natuurlijk is dit afhankelijk van uw rijstel. Over het algemeen is een elektrische auto zwaarder dan een benzine- of dieselauto en trekt sneller op. De banden kunnen hierdoor sneller slijten dan je van een auto op brandstof gewend bent.