Rijbereik

Rijbereik

Het verschilt nogal hoe ver u met een elektrische auto kunt rijden. U kunt kiezen uit verschillende accupakketten, maar met grootste accu van de Kia EV6 kunt u bijvoorbeeld tot wel 528 elektrische kilometers ver rijden. Ook heeft de actieradius veel te maken met uw rijefficiëntie. Hoe bewuster u rijdt, des te verder u kunt komen!

Actieradius

Wat is actieradius?

De actieradius van een auto is de afstand die u kunt afleggen op een acculading, en dan zonder onderweg bij te laden. Eigenlijk weinig anders dan het aantal kilometers dat een benzineauto op een volle tank kan rijden! Daar gaat het echter om verbruikte liters, en bij een EV spreken we over het aantal kilowattuur (kWh). Het vermogen van de accu en het verbruik bepalen uiteindelijk hoe ver uw elektrische auto kan rijden. Net als bij een ‘gewone’ auto verbruikt een grote auto nu eenmaal meer dan een kleine.

Ver komen kan.

Het interieur van een Kia EV6

Wat voor EV past bij u?

Kijk goed naar uw persoonlijke behoeften bij het uitzoeken van een elektrische auto. Rijdt u bijvoorbeeld alleen af en toe korte afstanden? Dan kunt u prima met een wat kleinere actieradius uit de voeten. Als u veel onderweg bent kunt u beter kiezen voor een auto met een grote actieradius. Hoe groter de capaciteit van de accu, hoe verder u komt! De ontwikkeling van de elektrische accu’s gaat erg snel. Ze worden steeds kleiner, lichter, sneller en zullen in de nabije toekomst een stuk verder komen.

Regenereren

De actieradius vergroten

Natuurlijk heeft hoe ver u kunt komen met uw elektrische auto niet alleen met het accupakket te maken. Voor een groot deel kunt u er zelf invloed op uitoefenen. Want hoe efficiënter u rijdt, hoe meer elektrische kilometers de auto kan maken. Wat denkt u bijvoorbeeld van het in de gaten houden van de bandenspanning, de snelheid, de acceleratie? We hebben hieronder wat tips voor u opgeschreven, zodat u alles uit uw accupakket kunt halen.

Alles uit uw accupakket halen

Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening kunt houden en zo uw actieradius kunt vergroten. Denk bijvoorbeeld aan: 

Regenereren: Als u uw voet van het stroompedaal haalt, remt de auto af op de elektromotor. Daarbij komt energie vrij en dat gebruikt de auto weer! Ook kunt u zelf invloed uitoefenen op het regenereren door middel van de schakelflippers. Als u hiermee goed omgaat, komt u verder op een lading en slijten uw remmen minder snel.

Acceleratie: Met een elektrische auto kunt u ongelooflijk snel optrekken. Dat is leuk zo nu en dan, maar het komt de actieradius niet ten goede. Hoe minder u remt of optrekt, hoe meer energie er bespaart wordt. Het is dus belangrijk om goed te anticiperen en het pedaal op tijd los te laten bij het naderen van een rood verkeerslicht of het minderen van snelheid.

Cruise Control: Door zo vaak mogelijk gebruik te maken van de Cruise Control bespaart u stroom. Want een auto die een constante snelheid heeft, verbruikt nu eenmaal minder energie!

Temperatuur: Het beste moment om uw EV te verwarmen of te verkoelen? Dat is als de auto aan de laadpaal staat! U gebruikt dan de netstroom in plaats van de stroom uit de accu. Zo houdt uw auto niet alleen meer energie, maar is de binnenkant en het accupakket ook nog eens op de juiste temperatuur voordat u vertrekt.

Energieslurpers: Door bewust om te gaan met airconditioning, (stoel- en stuur)verwarming of andere opties die energie verbruiken bespaart u flink wat energie. Zet bijvoorbeeld eens alleen de stoelverwarming aan in plaats van de hele auto warm te stoken! U merkt direct resultaat. Kia heeft al wat handige functies, zoals Driver Only. Zo hebt u het behaaglijk wanneer u alleen in de auto zit, en kost het toch minder energie.

Bandenspanning: Zachte banden hebben niet bepaald een positieve invloed op uw actieradius. Door te zorgen dat de banden op de juiste spanning blijven vermindert u de weerstand op de weg en komt u dus verder! Het is aan te raden om in ieder geval eens per drie maanden uw bandenspanning te controleren.

Snelheid: Het mag wel iets minder. Wist u bijvoorbeeld dat het verschil in verbruik tussen 120 km/h en 130 km/h maar liefst 20% is? Terwijl het amper in uw reistijd scheelt. Hoe minder snel u rijdt, hoe minder u hoeft te laden en hoe eerder u op de plaats van bestemming komt.

Ballast: Een volle krat, een kinderzitje, een doos met dossiers, het is allemaal extra gewicht in uw elektrische auto en dat betekent een minder grote actieradius. Kijk kritisch naar wat in uw auto ligt en verwijder de spullen die u niet nodig hebt. Alle beetjes helpen!