Voordelen

De voordelen van elektrisch rijden

Elektrische auto’s zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Toch rijden er in Nederland nog veel meer auto’s met een verbrandingsmotor rond. Maar, met de steeds nieuwere technieken en snelle ontwikkelingen wordt elektrisch rijden steeds aantrekkelijker voor een grotere doelgroep. Misschien ook wel voor u! We zetten de belangrijkste voordelen voor u op een rijtje. 

Duurzaam rijden bij Vaneman

Elektrisch rijden is beter voor het milieu

Ze zijn schoner dan traditionele auto’s, omdat ze geen stoffen uitstoten die schadelijk zijn voor het milieu. Als u in een EV rijdt, helpt u het milieu dus! Maar, altijd geldt dat hoe groener de stroom is, des te milieuvriendelijker de auto. U kunt bijvoorbeeld investeren in zonnepanelen, om die stroom te gebruiken voor het opladen van de auto. Groener kan niet!

Blije monteur aan het werk onder een auto

Minder onderhoudskosten

Een elektrische auto heeft minder onderhoud nodig dan een brandstofauto. De aandrijving van een elektrische auto bestaat uit een elektromotor, een omvormer en een lader. Het traditionele onderhoud, waarbij bijvoorbeeld de motorolie vervangen wordt, is dus niet meer nodig. Het onderhoud van een elektrische auto bestaat alleen nog maar uit een inspectieservice, het vervangen van een interieurfilter en het vervangen van de remvloeistof. Daarnaast moeten natuurlijk ook remmen, banden, ruitenwissers en lampen regelmatig gecontroleerd worden. De wettelijk verplichte APK is gelijk aan het schema van een brandstofauto. Door het wegvallen van veel regulier onderhoud, staat u in ieder geval met een lach aan de balie.

Kia e-Soul en Kia e-Niro laden bij FastNed

Het rijdt goedkoper

Als u bij de bezinepomp staat, bent u vaak voor een volle tank een paar tientjes kwijt. Ai! Maar met een elektrische auto behoort dat tot het verleden. Elektriciteit is namelijk een stuk goedkoper dan brandstof. Thuis laden is de goedkoopste optie; dat scheelt tot wel de helft in kosten! Openbare laadplekken zijn nu nog wel duurder, maar alsnog goedkoper dan benzine of diesel.

Kia e-Soul met stekker aan de voorkant

Het is lekker stil

Want een elektrische auto heeft nu eenmaal geen motor. Nou ja, een elektromotor dan! Maar die maakt geen geluid als een roffelende verbrandingsmotor. Tijdens het rijden zult u alleen de banden van de auto en de wind die langs blaast horen. En natuurlijk de radio! Het enige nadeel dat bij de stilheid van een EV bedacht kan worden is bij onze elektrische auto’s al verholpen. Als de auto geen geluid maakt, hoort niemand u aankomen. Daarom produceren ze bij een lage snelheid wel een elektronisch geluid. Zo bent u stil, maar toch veilig!

Verkoper feliciteert koppel met contract nieuwe auto

Fiscaal aantrekkelijk

Elektrische auto’s zijn niet alleen goedkoper bij een servicebeurt of bij het laden, er gelden ook een aantal fiscale voordelen. Voor volledig elektrische auto’s bestaat namelijk tot en met 2024 de BPM-vrijstelling. Tot die tijd hoeft u ook geen wegenbelasting te betalen! Rijdt u de auto zakelijk, dat wordt het voordeel alleen maar groter door de lagere bijtelling en bijvoorbeeld de milieu-investeringsaftrek (MIA).

Maar dat is nog niet alles. Sommige provincies en gemeenten geven extra subsidies weg voor een elektrische auto of de aanschaf van een laadpaal. Neem eens contact op met uw gemeente of te checken hoe dit voor u geregeld is!