Wegenbelasting

Wegenbelasting

De elektrische auto istoot geen CO2 uit, wat normale auto’s wel doen. Het is dus een stuk milieubewuster! Om mensen te stimuleren zo veel mogelijk elektrischt te gaan rijden, krijgen kopers of leasees van elektrische auto’s tegemoetkomingen vanuit de overheid, zoals bijvoorbeeld de subsidie. Een soort ‘dankuwel!’ vanuit de regering. Maar hoe zit dat met de wegenbelasting?

Autootje op een stapel geld

Wat is motorrijtuigenbelasting / wegenbelasting?

Voor niets gaat de zon op! En zelfs het gebruik van onze wegen is niet gratis. Dus als u een auto bezit moet u wegenbelasting betalen, ook al zijn de wegen voor iedereen beschikbaar. Het woord zegt het eigenlijk al; u betaalt voor de belasting die u uitoefent op de weg. Hoe zwaarder de auto, hoe meer wegenbelasting want extra gewicht zorgt ervoor dat het wegdek sneller slijt. De provincie waarin u woont bepaalt de hoogte van de wegenbelasting die u dient te betalen.

Elektrische auto's op de snelweg

Hoe zit dat bij elektrisch rijden?

De regering heeft besloten elektrisch rijden zo veel mogelijk te stimuleren en daar horen bepaalde voordelen bij! De overstap naar hybride of volledig elektrisch is namelijk goed voor het milieu, en dat mag beloont worden. Er wordt dus meer waarde gehecht aan het milieu dan aan de kwaliteit van het wegdek.

U hoeft daarom geen wegenbelasting te betalen als u een elektrische auto rijdt. En dat scheelt flink in de kosten voor uw auto! De regering heeft deze vrijstelling vastgesteld tot en met 2024. Koopt u bijvoorbeeld in 2025 een elektrische auto, dan zult u wel wegenbelasting moeten betalen. Alsnog minder, want u betaalt dan maar 25% van een vergelijkbare niet-elektrische auto. In 2026 valt dit hele voordeel weg. Waarom? Om Nederland niet te laten ‘afwachten’. Want hoe sneller iedereen overstapt op elektrisch rijden, hoe beter het is voor het milieu.

Verkoper feliciteert koppel met contract nieuwe auto

Het moment om in te stappen is nu

Al zullen elektrische auto’s in de toekomst net zo veel gaan kosten als hybride auto’s, is het nu nog niet zo ver. De ontwikkelingen om goedkopere technieken in te zetten gaan hard, en een prijsdaling zal ook zeker binnenkort worden verwacht. Maar voor nu wordt de investering voor een elektrische auto dus zo aantrekkelijk mogelijk voor u gemaakt. Goedkoper en duurzamer rijden op elektriciteit, geen aanschafkosten, subsidies en geen wegenbelasting. Moeten we u nog meer overtuigen? Neem dan contact met ons op!