Zuinig en duurzaam rijden

Hoe duurzaam is elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is populair. Steeds meer steden doen vervuilende dieselauto’s in de ban en de aanschaf van elektrische auto’s wordt door subsidies en voordelen op gebied van belastingen aantrekkelijker gemaakt. Elektrisch rijden lijkt de toekomst te zijn. Maar hoe duurzaam is elektrisch rijden nu eigenlijk echt?  

CO2-bord uitstoot

Minder CO2-uitstoot

Het grote voordeel van elektrisch rijden is dat de auto tijdens gebruik een stuk minder CO2 uitstoot. Hoeveel schoner elektrisch rijden precies is, ligt aan meerdere factoren. Bijvoorbeeld aan de soort stroom die u gebruikt om de accu op te laden. Groene en hernieuwbare energie is veruit de schoonste optie. Uw eigen energie opwekken met zonnepanelen is een duurzame manier om de accu op te laden.

Ook is het moment van opladen een grote factor bij duurzaamheid. Als er veel auto’s staan te laden, ontstaat er piekvraag naar stroom. Piekvragen worden nu nog meestal opgevangen met fossiele energie. Als u een openbare laadpaal gebruikt, is het beter om op een rustig moment te laden, bijvoorbeeld tussen 21:00 uur in de avond en 07:00 in de ochtend. Volgens berekeningen stoten elektrische auto’s die volledig op groene stroom rijden gemiddeld 70% minder CO2 per kilometer dan een brandstofauto. Een flinke winst voor het milieu!

De motor van een elektrische auto

Batterijproductie

Een elektrische auto is na aanschaf dus vele malen schoner dan een brandstofauto, maar niet per definitie klimaatneutraal, omdat er bij de productie van de batterij wel veel CO2 wordt uitgestoten. Toch blijkt uit berekeningen dat als de CO2-uitstoot van de productie meegenomen wordt in de berekening, een EV minder belastend voor het milieu. Volgens Milieu Centraal bespaart een stekkerauto in zijn totale levensduur zo’n 50% aan CO2-uitstoot.

Qua CO2-uitstoot lijk je dus duurzamer uit te zijn met elektrisch rijden. Maar voor de productie van batterijen zijn er ook zeldzame grondstoffen zoals neodymium, lithium en kobalt nodig. Bij de winning van deze grondstoffen ontstaat er nu nog lucht- en watervervuiling. Gelukkig ziet de nabije toekomst er rooskleuriger uit.

Alles op een duurzaam rijtje

Laden

Laden wordt pas echt duurzaam als u er goed mee omspringt; laad niet op drukke tijden, want er kan een vraag naar piekstroom ontstaan. De beste tijd om groen op te laden is tussen 21:00 en 07:00. Of natuurlijk als u zonnepanelen hebt! Groener en duurzamer kan niet.

Uitstoot

Het grootste duurzame voordeel van elektrisch rijden? Geen CO2- en stikstofuitstoot en minder fijnstofuitstoot tijdens het rijden! Dit heeft een positief effect op de luchtkwaliteit en de leefomgeving. Goed dus voor schonere lucht en een beter milieu.

Onderhoud

Minder onderdelen betekent minder onderhoud. Denk maar eens aan de wegvallende benzineslangen, uitlaatsystemen en ingewikkelde overdrachtssystemen. Er kan in een EV gewoonweg minder kapot gaan. En dat merkt u bij de balie als u uw elektrische auto weer komt halen na onderhoud!

Recyclen

Veel onderdelen van onze elektrische auto’s kunnen worden hergebruikt. Bijvoorbeeld voor de productie van nieuwe EV’s! Maar wist u bijvoorbeeld ook dat ze gebruikt kunnen worden als stroompunt bij u thuis of op kantoor?

Terugleveren

Ook zijn veel EV’s al voorbereid op het terugleveren van stroom. Als u een eigen laadpaal heeft, is het goed denkbaar dat uw elektrische auto straks een ‘steuntje in de rug’ zal zijn wanneer uw huis veel energie moet verbruiken, bijvoorbeeld als u veel elektrische apparaten tegelijkertijd aan heeft staan.

Op weg naar een duurzame toekomst

De verwachting is dat elektriciteit in de toekomst door de energietransitie steeds groener wordt. Dit zorgt ervoor dat elektrisch rijden dus ook steeds duurzamer wordt. Ook de verbeterde luchtkwaliteit pleit voor het gebruik van een elektrische auto. Gelukkig wordt elektrisch rijden steeds goedkoper. Hierdoor wordt de overstap voor een grotere groep toegankelijk.