Autoschade claimen of zelf betalen?

Jason Hogendoorn

4 min lezen

Een All Risk autoverzekering heeft zijn waarde. Schade? De verzekering dekt de kosten. Maar soms is het voordeliger om zelf voor het herstel te betalen.

Verzekeringsmaatschappijen hanteren een bonus-malusladder. Hoe hoger je op die ladder staat, hoe hoger de korting op je premie. Sta je bovenaan, dan krijg je tot wel 80 procent korting (bonus). Onderaan betaal je juist een toeslag (malus) die kan oplopen tot 40 procent. Je positie op deze ladder hangt af van het aantal jaren zonder schadeclaim. Of het voordelig is om schade te claimen, is een rekensom: hoe verhoudt de schade zich tot de extra premie die je gaat betalen? Als vuistregel geldt: bij een laag bedrag is zelf betalen vaak gunstiger. Hier zijn twee voorbeelden:

Voorbeeld 1: Claimen

Peter rijdt achteruit een parkeerhaven uit. Het linker achterportier van zijn auto raakt een paaltje dat nog open staat. Het portier is ontzet en sluit niet meer. Het schadeherstelbedrijf schat de kosten op 1500 tot 2000 euro. Van Zandt heeft 17 schadevrije jaren, wat hem op trede 21 van de bonus-malusladder plaatst. Hij ontvangt 80 procent no-claimkorting op zijn premie en betaalt daarom niet 197 maar 55 euro per maand. Als hij zijn schade claimt, belandt hij op trede 16, waarbij hij nog steeds 80 procent korting krijgt. Een volgende schade zal zijn korting doen afnemen tot 65 procent (trede 11) en dan zal hij 96 euro per maand gaan betalen. Gezien de hoge reparatiekosten, besluit Van Zandt deze bij de verzekeraar te claimen.

Voorbeeld 2: Zelf betalen

Emily heeft 5 schadevrije jaren en staat daarmee op trede 11 van de bonus-malusladder. Bij deze trede hoort een no-claimkorting van 65%. Haar premie bedraagt hierdoor 77 euro per maand. Na het boodschappen doen botst Emily met haar winkelwagentje tegen het rechterachterlicht van haar auto, wat een flinke barst veroorzaakt. De schade is 300 euro. Als Lichthart de kosten claimt, zakt ze op de bonus-malusladder naar trede 6. Haar korting daalt hierdoor van 65% naar 35%. Haar nieuwe premie zal daarom € 143,- per maand bedragen. Een verschil van 66 euro per maand. Als ze de reparatie zelf betaalt, heeft ze het schadebedrag van 300 euro in 5 maanden terugverdiend. Lichthart besluit daarom de kosten voor het herstellen van de schade voor eigen rekening te nemen.

Per geval bekijken

Claimen of zelf betalen: de verstandigste oplossing verschilt per situatie. Ook is het belangrijk verder te kijken dan deze schade alleen. Stel dat er op niet al te lange termijn een tweede schade volgt. Hoe wordt je situatie dan? Je verzekeraar kan je verder helpen en samen met jou kijken, wat je in jouw geval het beste kunt doen.

Wist je dat…?

Je een geclaimde schade meestal binnen een jaar mag terugbetalen wanneer na bijvoorbeeld een tweede schade blijkt dat de terugval in no-claim hoger is dan het schadebedrag?

Autoverzekering afsluiten

Wil je een Vaneman Autoverzekering afsluiten? Bereken gemakkelijk en snel je premie.

Direct op de hoogte.
Altijd.

Mis niets van het laatste nieuws. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we beloven je dat we je niet te vaak zullen spammen.

Ook interessant

Loading …