Nederlandse overheid en Kia gaan samenwerken



Rolf Wakker
5 min lezen
Auto’s worden steeds slimmer. Aan veel van die functionaliteiten zijn we inmiddels wel gewend; denk maar aan de piepjes die afgaan als je achteruitrijdt en te dicht bij een muurtje komt, of de geluidssignalen die aangeven dat je je stoelgordel nog niet hebt omgedaan (al heb jij dat natuurlijk nooit!). Om maar te zwijgen over camera’s en sensoren die in de gaten houden of er achteropkomend verkeer aankomt, zodat jij het risico niet loopt dat de autodeur eruit gereden wordt.
Al die functies zorgen ervoor dat we onderweg veiliger en beter beschermd zijn. Kan het nog veiliger? Zeker. En het hoe, dat gaat de Nederlandse overheid samen met Kia en Hyundai onderzoeken.
De sleutel ligt in data
Als er iets belangrijk is, is het wel data. Waarom? Data is meetbaar. Overal wordt data verzameld en zo ook in het mobiliteitsnetwerk. Denk hierbij aan afleesbare snelheidslimieten voor verschillende wegen, wijken waar scholen staan en waar precies bijvoorbeeld een milieuzone start.
Deze mobiliteitsdata zijn in Nederland goed beschikbaar. Dat maakt het een mooie kans voor Kia en Hyundai om hiervoor nieuwe functies te ontwikkelen, terwijl de overheid meedenkt over toepassingen om auto’s nog veiliger te maken.
Zit dat wel snor op gebied van de Wet op bescherming persoonsgegevens? Absoluut! Er is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het beschikbaar stellen van deze data. Ze zijn dan ook niet persoonsgebonden, maar anoniem.

Voorbeelden van toepassingen
- De informatie van matrixborden boven snelwegen worden gebruikt om de actuele maximumsnelheden en eventuele rijstrookafsluitingen door te geven aan de auto – en daarmee aan de bestuurder.
- De auto krijgt een waarschuwing bij het naderen van een school, of wanneer er ambulance, brandweer of politie met alarmsignalen in de buurt komt.
- Er wordt onderzocht of het mogelijk is de specifieke auto toegang te geven tot afgesloten of beperkt toegankelijke gebieden, bijvoorbeeld gebieden waar alleen elektrische auto’s mogen komen.
- Daarnaast wordt onderzocht of de accu’s van EV’s kunnen worden ingezet als tijdelijke opslagruimte voor stroomvoorziening van huizen.
Waarom is dit nuttig?
Nou, veiligheid! En Kia / Hyundai houden het niet voor zichzelf. Zij staan voor veiligheid voor iedere bestuurder. Dus andere merken en fabrikanten kunnen zo inspringen! Maar zoals wel vaker voorkomt: ze zijn net even wat eerder. En daar is ook minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat over te spreken.
Nederland heeft de informatie over onze wegen enorm goed op orde, en die data kunnen fabrikanten gebruiken om auto’s nóg veiliger en duurzamer te maken. Mooi om te zien dat Kia en Hyundai die handschoen graag oppakken, ik ben enorm benieuwd hoe auto’s hierdoor de komende jaren worden verbeterd.
minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat
Direct op de hoogte.
Altijd.
Mis niets van het laatste nieuws. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we beloven je dat we je niet te vaak zullen spammen.